12 Ekim 2011 Çarşamba

Haraşo örgü yatak örtüsü

Değişik yönlerde örülmüş haraşo örgünün çizgi oyunlarıyla zenginleşen ve açıktan koyuya doğru sıralanmış pembe tonlarındaki şeritlerden oluşan bu örtü tam bir genç kız odasına uygun. Bugünün kesin geometrik çizgileri dünün romantik renkleriyle ne güzel bağdaşmış! Ama isterseniz siz de yeni biçim ve renkler bulup yün ve şişlerle örgüye «aktarabilirsiniz» .



Malzeme
Kalın spor yün (NAKO-Süper-lambs), aşağıdaki renklerin her birinden 300 gr: açık pembe, açık leylak rengi, koyu pembe, siklamen rengi, bordo; 5 numara şiş; yastıklarda astar olarak kullanacağınız 80 cm kumaş.
Örgüler
Haraşo: bütün sıralar düz örülecek.
Örtünün yapılışı
Örtümüz, birbirlerine dikili üç şerit ve iki üçgenden oluşuyor. Pembe ve bordo üçgenler: iki ilmek atarak başlayın, 100 ilmek oluncaya kadar yalnız bir yandan her 2 sırada 1 ilmek arttırarak haraşo örün (arttırmayı ikinci ilmekte yapın); sonra yine aynı yandan, 2 sırada 1 ilmek eksilterek ilmekleriniz tükeninceye kadar devam edin (ikinci ve üçüncü ilmekleri birlikte örerek eksiltin). Leylak rengi şerit: 198 ilmek atarak başlayın, 396 ilmek oluncaya kadar her sıranın başında 1 ilmek arttırarak haraşo örün. 396 ilmek olunca hepsini aynı sırada kesin.
Koyu pembe şerit: 2 ilmek atarak başlayın, 100 ilmek oluncaya kadar yalnız bir yandan her 2 sırada 1 ilmek arttırarak haraşo örün. 162 cm arttırmadan örün, sonra başlangıçta arttırdığınız yandan değil de öbür yandan her 2 sırada 1 ilmek eksilterek bütün ilmekler tükeninceye kadar haraşo yapın. Her sıranın başında 1 ilmek eksiltin ve 198 ilmek kalıncaya kadar terek haraşo örün. 198 ilmeğe düşünce bütün ilmekleri aynı sırada kesin Siklamen şerit: 396 ilmekle başlayın.
Dikilişi
Parçaları ikişer ikişer sık dikişle birleştirin. Sonra bu dikişlerin üstünden, bordo yünle üstten bir çırpma dikiş geçin. Bordo yünü çift kat yaparak örtünün dörtkenarını da aynı şekilde üstten çırpma dikişle süsleyin.
Yastığın yapılışı
Örtüden artan yünle 35x35 cm boyutlarındaki yastıkları yapın. Yastıkların bir yüzü düz renk, öbür yüzü, en açıktan en koyuya doğru giden renk tonlarıyla çizgili olacak. Çizgili yüz için, en açık renk yünden iki ilmek atarak başlayın, her sıranın başında ve sonunda 1 ilmek arttırarak haraşo örün (örgünün kenarını bozmamak için baştan ve sondan ikinci ilmeklerden arttırın). Şişin üstünde 82 ilmek oluncaya kadar örün, her dört sırada bir renkleri değiştirin. Pembe sıranın sonuna varınca işlemi ters çevirin, yani her sıranın başında ve sonunda 1 ilmek eksiltin (baştan ikinci ve üçüncü ilmeği, sondan da üçüncü ve ikinci ilmeği birlikte örün), bütün ilmekler tükeninceye kadar böyle devam edin. Yastığın düz renkteki yüzü için 50 ilmek atın ve yalnız siklamen renkle 35 cm oluncaya kadar haraşo örün. İlmekleri kesip örgüyü bitirin. Öbür yastığı da aynı şekilde yapın; yalnız renklerin dizilişi değişecek: siklamen rengiyle başlayın, böylece son üçgen de siklamen rengi olacak.
Dikilişi
Kumaştan 37x37 cm'lik iki kare kesin (dikiş payı olarak 1 cm hesaplanmıştır) .
Üç kenarını dikin, tersine çevirip köşeleri iyice düzeltin ve içini doldurun. Dördüncü kenarı üstten elle çırpma dikiş yaparak kapatın. Ördüğünüz yün yastık yüzünün de üç yanını dikin, içine astarlanıp doldurulmuş yastığı yerleştirin ve dördüncü kenarı dikin. Çift kat bordo yünle yastığın dörtkenarına üstten seyrek bir çırpma dikiş geçin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder