12 Ekim 2011 Çarşamba

GÜLLÜ BAŞLIK VE YELEK

Bu takım için birbirine zıt düşen sıcak ve canlı renkler seçin, onları kaim eteklikler ve parlak çizmelerle giyin.
MALZEME
Kalın yün (dört katlı) yelek için. 300 (200) gr; şapka için 200 (150) gr. İşlemeler için: yün torbanızdaki artık yünlerden mavi, kırmızı, turuncu, yeşil, beyaz. 4 numaralı tığ. Anne için beden 42. Parantez içindeki sayılar 4 yaşında bir kız çocuk içindir.
ÖRGÜSÜ
Sık iğne. İşlemeler için: zincir işi, sap işi, sarma, tohum işi.
YELEĞİN YAPILIŞI
Arka:72 (60) ilmekle bir zincir çekin, sonra zincir üstüne sık iğne örün. Annenin yeleği için ilk 4 sıra üst üste, sonra her 4 sırada bir, iki yandan, birer ilmek arttırın. 82 ilmek olunca, koltuğa kadar dümdüz örün. Koltuğa gelince önce 6 ilmek, sonraki sıra 2 ilmek, en sonra da 3 defa 1 ilmek eksiltin. Koltuktan sonra 17 (11) santim olunca omuzu kesin. 1. sıra, kenarlardan 15 (12), ikinci sıra 10''(5) ilmek örmeden geri dönerseniz omuzlar kesilmiş olur. İpliği kopartın.
Önün yarısı:38 (31) ilmekle bir zincir çekin ve sık iğneye başlayın. Anne için, arkada yaptığınız gibi arttırın. Koltuğa gelinceye kadar örgüye devam edin. Yaka için 15 (12) ilmek bırakın, kalanı arkanın koltuk uzunluğuna gelinceye kadar örün. Omuzu önce 15 (12), sonra 10 (5) keserek bitirin. Sonra yanları ve omuzları dikin.
Bel kemeri (iki parça halinde):1. sıra: diktiğiniz yeleğin ön ucundan başlayarak ortasına kadar sık iğne örün. 2. sıra: *ilk 4 (3) ilmeğin her birinde 1 ilmek arttırın, beşinci ilmekte, 2 ilmek arttırın, sonra, her 6 (5) ilmekte 1 ilmek arttırın*. * ile * arasını hep tekrarlayın ve iki ilmekle bitirin. 7 (4) santim oluncaya kadar böyle devam edin. Öteki yarıyı da yapın. Arka ortada birinci yarıyla birleştirin.
Güller:Size çiçeklerin rengini veriyoruz. Kemer üstüne bu örneğe uyarak işleyin: mavi çiçekleri zincir işiyle, yaprakları sap işiyle, ortasını turuncu ve mavi tohum işiyle; kırmızı çiçekleri kabarık sarma işiyle; beyaz noktacıkları yine tohum işiyle işleyin. Sonra, çepeçevre bir sıra sık iğne yapın.
İlikler:Yeleğin sağ yanında, tığı yaka ucuna batırarak bir ilmek yapın, sonra üç zincir çekin. Örgünün üzerinde 2 ilmek atlayın, üçüncü ilmeğe batarak zinciri yeleğe bağlayın. *2. iliğe kadar yeleği sık iğne örün. Yine 3 zincir çekin, 2 sık ilmeği atlayın*; bütün ön kenar boyunca * ile * arasını tekrarlayın. Sonra çepeçevre bir sıra sık iğne örün. Düğmeleri sol ön kenar boyunca, iliklerin hizasına dikin.
Başlığın yapılışı

4 ilmekle bir zincir yaparak halka biçiminde kapatın.
1. dönüş: 6 sık ilmek, 2. dönüş: her ilmeğe 2 defa batarak yürüyün; 3. dönüş: *bir ilmeğe 2 defa batın, ikinci ilmeğe 1 defa batın*. Dönüş boyunca * ile * arasını tekrarlayın. 4.'den 8. dönüşe kadar: düzenli Aralıklarla 6 ilmek arttırın; 9. dönüş: önceki ilmeklerin her birine bir ilmek ilâve edin. Bere 102 (96) ilmek ve boyu aşağı yukarı 19 (18) santim uzay ılıcaya kadar 4. ve 9. dönüşleri tekrarlayın. Son dönüşün bitiminde bir sıra zincirle dönün. Şimdi gidiş geliş sıralar halinde örün; 1. sıra: başlangıçta 2 ve sonra 2 ilmek eksilterek toplam 70 (64) ilmek örün; 2. sıra: her iki yandan bir ilmek eksiltin. Son sırayı 2 (1) defa daha tekrarlayın.
Kulaklıklar:1. sıra: 19 (18) ilmek sık iğne örün, her iki yandan birer ilmek eksiltin; çift sıralar: sık iğne; tek sıralar: baştan ve sondan birer ilmek eksilterek sık iğne; 9 (8) ilmek kalıncaya kadar örün.
Öteki kulaklığı 24 (22) ilmek bırakarak yapın.
Kenar boyunca çepeçevre sık ilmekle bir dönüş yapın ve çiçekleri yeleğe işlediğiniz gibi başlığa da işleyin. İki kordon yaparak kulaklıklara dikin.
Yeleğin ve berenin güllerinin şeması (resimde gördüğünüz renklerle işleyin)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder